smetánka lékařska- pampeliška

Pomáhá při nemocech:

  • Cholesterol - Cholesterol je steroidní látka, kterou organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Pomáhá tělu zpracovávat tuky, je potřebný při tvorbě buněčných membrán. Příliš vysoká koncentrace v krvi nese ale zdravotní rizika.
  • Cévy - Cévy jsou trubice rozvádějící v těle tekutiny (krev, mízu). Krevní cévy rozvádějí krev.
  • Močové cesty - Jsou soustavou dutých orgánů, odvádějících moč z těla do vnějšího prostředí. Začínají už v ledvině - sběrnými kanálky a pánvičkou, pokračují močovody a močovým měchýřem až k vyústění močové trubice. Intrarenální močové cesty, tedy ty, které jsou umístěné uvnitř tkáně ledviny, navazují přímo na nefrony, ve kterých vzniká moč.
  • Srážlivost krve - Krev je tělní tekutinou, zásobující kyslíkem a živinami všechny buňky těla. Vedle toho má i funkce reparační - otevřené rány zaceluje a pomáhá opravit poškození tkání.
  • Trávicí ústrojí - Trávicí ústrojí je soustava orgánů, které se podílejí na příjmu potravy. Aby mohla být potrava v těle využita, musí být nejprve polknuta, rozštěpena, vstřebány potřebné živiny a nestravitelný podíl vyloučen. Jednotlivé části trávicího ústrojí – dutina ústní, jícen, žaludek, střevo a přiřazené orgány - játra a slinivka břišní, jsou specializovány vždy na určitou činnost a také na rozklad určité části potravy.
  • Vlasy - Vlas se skládá z vlasového stvolu a vlasové cibulky. Vlasovou cibulku tvoří vlasová papila, matricové trichocyty a jejich dceřiné buňky, trichocyty. Vlas neroste po celý život, ale v jeho průběhu se střídají fáze aktivního růstu s relativně krátkou dobou absolutní nečinnosti. Střední průměr vlasu je 0,07 milimetru.
  • Zažívání - Zdravé zažívání je jednou z funkcí lidského organizmu, kterou si běžně ani neuvědomujeme. Trávicí ústrojí je nezbytné pro výživu našeho těla, ale zároveň také pomáhá vylučovat z těla zplodiny látkové výměny. Porucha zažívání spočívá s poruše procesu přijímání a zpracovávání potravy.ampeliška obsahuje široké spektrum léčivých látek. Obsah inulinu v podzimních měsících je až 40 procent. Množství vitamínu C je naopak nejvýznamnější hned na jaře. Z dalších látek je známa přítomnost aminokyselin, hořčin, tříslovin a kaučuku. Některé druhy pampelišky byli dokonce pěstovány v bývalém SSSR k výrobě kaučuku v období válečných konfliktů.

    Pampeliška je často vnímána jako luční plevel. Zkrášluje zahradyale zároveň často i ničí anglické trávníky. Díky typickým padáčky opatřeným semenům dokáže putovat na dlouhé vzdálenosti a pokrýt tak během pár let i poměrně rozlehlé plochy.
    Pampeliška

    Jako léčivou surovinu sbíráme nejčastěji pampeliškové kořeny, a to buď na jaře nebo na podzim. K přípravě pampeliškového salátu se sbírají listy v období od května do června.
    Jak pampeliška působí

    Pro léčivé účinky byliny svědčí už její český přívlastek – lékařská. Extrakt se užívá k léčbě ekzémů, zmírnění žlučníkových a ledvinových kolik, při nemocech jater a sleziny, zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy.

    Mladé listy jsou bohaté na obsah vitamínu C a minerálních látek. Z minerálních látek je význam zejména mangan a draslík. Jarní salát připravený z těchto listů v mnohých zemích zastupuje salát hlávkový. Povzbuzuje trávení a podporuje chuť k jídlu.
    Pozor na . . .

    Příprava a uskladnění byliny je velmi důležité. Nedostatečně vysušené kořeny snadno plesnivějí. Sušené kořeny je pak stejně jako u ostatních léčivých bylin třeba chránit před škodlivým hmyzem.
    K čemu se dá použít

    Dnes se droga nejčastěji používá jako součást žlučníkových a močopudných čajů. Využívá se i jejího chuť povzbuzujícího působení. Jako podpůrný lék se užívá při léčbě cukrovky.

    Nálev se připraví ze 2 čajových lžiček sušené byliny na jeden šálek vody. Při zánětlivém postižení močového ústrojí, ledvinových a žlučových kamenech, při zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy se užívá čaj nejlépe v dávce jeden šálek dvakrát denně.

    Pampeliškový salát z mladých lístků se pro vysoký obsah vitamínu C připravuje nejčastěji na jaře. Příprava je jednoduchá - mladé listy pampelišky nadrobno nakrájíme, přidáme trochu najemno nasekané cibule, trochu octa a oleje a špetku soli a cukru.
  •