kayenský pepř
Pokud máte špatnou cirkulaci krve, nedostávají se živiny, vitamíny, minerály ani léčivé látky k buňkám. Právě kajenský pepř dokáže rychle odstranit blokády a zlepšit krevní cirkulaci a tím i výživu buněk.
Kajenský pepř je stimulační rostlinná látka vyráběná ze sušených lusků chilli papriček, známá pro svůj štiplavý zápach a chuť. Kajenský pepř je populární koření užívané v rozličných regionálních kuchyních, ale zároveň jde i o populární přírodní léčivo užívané po staletí.
Hlavní účinnou látkou je capsaicin. Capsaicin je tou ingrediencí, která dává pepři ostrost. Obsah capsaicinu v pepři činí od 0-1,5%. Pepř je posuzován podle jednotek ostrosti. Čím má větší ostrost, tím je více ceněn a má širší užití. Čím vyšší ostrost, tím více capsaicinu pepř obsahuje. Capsaicin též snižuje přilnavost krevních destiček a zmírňuje bolest. Další složkou kajenského pepře je vitamín E, C a betakarotenoidy.
V současnosti je kajenský pepř užíván k léčbě špatné cirkulace, slabého zažívání, srdečních onemocnění, chronických bolestí, bolesti v krku, bolesti hlavy a bolesti zubů.
Ajurvéda též používá kajenský pepř pro léčbu poruch zažívání a plynatosti. Čínská medicína léčí kajenským pepřem trávicí potíže.
Pokud je kajenský pepř užíván vnitřně, zklidňuje trávicí trakt a podporuje produkci žaludečních šťáv a slin. Tyto tekutiny obsahují enzymy podporující trávení.
Kajanský pepř poskytuje velkou pomoc cirkulaci. A může být používán pravidelně. Dr. Richard Schultze, medicínský specialista na byliny, říká : „ Pokud chcete získat ve svém životě vědění pouze o jedné bylině, tak ho získejte o kajenském pepři Je mnohem mocnější než jiné byliny.“
1.Stimulant krevního běhu
Kajanský pepř značně redukuje nadměrnou krevní srážlivost. Bylo prokázáno, že reguluje krevní tok, posiluje srdce, tepny a kapiláry.
2. Antibakteriální účinek
Složky kajanského pepře vykazují silný antibakteriální efekt. Toto je dále zesíleno karotenoidy, flavonoidy a dalšími látkami přirozeně se vyskytujícími v rostlině, které podporují imunitní systém.
3. Uvolňování bolesti
Studie prokázaly, že capsaicin blokuje pocity bolesti snížením produkce tzv. substance P, která je považována za hlavního chemického posla bolesti mezi periferními senzorickými nervy a mozkem. Vliv kajanského pepře na prostaglandinovou aktivitu se též může podílet na jeho protibolestivých vlastnostech. Analgetický účinek je zejména významný při lokálním užití.
4. Stimulant trávícího traktu
Kajanský pepř může být částečně užitečný při stimulaci sekrece trávicích šťáv a může podporovat trávící funkce.
Účinná látka:
Capsaicin.
Kontraindikace a interakce:
Neužívejte vnitřně pokud berete antikoalugační léky jako Warfarin bez souhlasu lékaře. Kajanský pepř může způsobit pálivý pocit, pokud je vylučován stolicí, ale tento efekt mizí, jakmile je užíván pravidelně. Dbejte, aby se prášek nedostal do očí.
Vhodné pro: vegetariány, vegany.
Bez: cukru, škrobu, soli, sóji, kukuřice, pšenice, lepku, kvasnic, mléčných součástí, umělých barviv a konzervantů.
Upozornění: Není vhodné pro děti, není vhodné pro těhotné a kojící ženy.
Specifikace Kajenský pepř
pomaha:
- Slabý krevní oběh
- Studené končetiny
- Kloubní bolesti
- Bakteriální infekce
- Nedostatečná sekrece žaludečních šťáv
slozeni:
Složení jedné kapsle:
Prášek Kajanského pepře (Capsium annuum) 520 mg